Програма вступних випробувань з фахових дисциплін напряму «Товарознавство І торговельне підприємництво»



Скачати 203.59 Kb.
Дата конвертації05.03.2017
Розмір203.59 Kb.


Міністерство освіти і науки України

Київський національний торговельно-економічний університет

Чернівецький торговельно-економічний інститут

ЗАТВЕРДЖЕНО

Протокол засідання

Приймальної комісії

ЧТЕІ КНТЕУ

11.02.2014 № 6



ПРОГРАМА

вступних випробувань з фахових дисциплін напряму «Товарознавство і торговельне підприємництво»

освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

на базі «молодшого спеціаліста»



Чернівці, 2014
ТОВАРОЗНАВСТВО ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ”
Теоретичні основи товарознавства продовольчих товарів. Об’єкт, предмет, методи товарознавства продовольчих товарів. Харчова цінність харчових продуктів. Енергетична цінність харчових продуктів. Біологічна, фізіологічна, лікувало-профілактична цінність харчових продуктів.

Хімічний склад харчових продуктів. Значення хімічних речовин у формуванні споживчих властивостей харчових продуктів. Неорганічні речовини харчових продуктів. Вода, її фізіологічна роль, властивості, значення для формування споживчих властивостей харчових продуктів. Мінеральні елементи, їх фізіологічна роль, властивості, значення у харчуванні. Основні органічні речовини харчових продуктів. Білки, жири, вуглеводи, їх значення у харчуванні людини; властивості, вміст у харчових продуктах. Вітаміни, їх біохімічна характеристика, фізіологічна роль у харчуванні людини. Харчові кислоти, ароматичні та барвні речовини, їх значення у формуванні споживчих властивостей харчових продуктів. Інші хімічні складові харчових продуктів.

Фізичні властивості харчових продуктів. Значення фізичних властивостей для оцінки якості харчових продуктів. Структурно-механічні властивості харчових продуктів. Теплофізичні властивості. Оптичні властивості. Сорбційні властивості.

Якість продовольчих товарів. Показники якості. Методи визначення якості продовольчих товарів. Категорія “якість”: визначення, загальна характеристика. Методологічні основи дослідження та оцінки якості харчових продуктів. Показники якості харчових продуктів. Категорія “доброякісність”, сорти товарів. Дефекти товарів. Види дефектів.

Консервування харчових продуктів. Методи консервування харчових продуктів. Основні фізичні, фізико-хімічні та біохімічні методи консервування.

Зерноборошняні товари. Зернові культури. Класифікація зернових культур. Хімічний склад зерна. Будова зернівки злаків. Оцінка якості зерна. Дефекти зерна.

Крупи. Споживчі властивості круп. Класифікація та асортимент круп. Структурна технологічна схема виробництва круп. Вимоги до якості круп. Правила приймання, відбору середніх проб, оцінка якості круп.

Борошно. Макаронні вироби. Класифікація та асортимент борошна. Показники якості борошна. Виробництво макаронних виробів. Класифікація макаронних виробів. Показники якості макаронних виробів. Правила приймання, відбору середніх проб, оцінка якості борошна, макаронних виробів.


Хлібобулочні вироби. Класифікація та асортимент хлібобулочних виробів. Формування якості хліба в процесі виробництва. Оцінка якості, дефекти хлібобулочних виробів.

Плодоовочеві товари. Загальна характеристика плодоовочевої продукції. Хімічний склад плодів (фруктів) та овочів. Харчова цінність плодів та овочів. Фізичні властивості плодів та овочів. Стандартизація плодів та овочів. Оцінка якості.

Свіжі фрукти та овочі. Класифікація свіжих фруктів. Насіннячкові плоди. Кісточкові плоди. Ягоди. Горіхоплідні. Субтропічні та тропічні плоди. Класифікація свіжих овочів. Вегетативні овочі. Бульбоплідні, коренеплідні, капустяні, цибулинні, салатно-шпинатні, десертні овочі. Плодові овочі. Гарбузові, томатні, бобові, зернові овочі.

Зберігання плодів та овочів. Процеси, які відбуваються в плодах та овочах під час зберігання. Режим зберігання. Типи сховищ. Умови зберігання окремих видів свіжих фруктів та овочів. Підготовка плодів та овочів до продажу. Продукти переробки плодів та овочів. Загальна характеристика консервування плодів та овочів. Квашені, солені, мариновані овочі. Сушені овочі. Швидкозаморожені овочі. Пакування і зберігання консервованих і сушених овочів. Консерви овочеві. Квашені плоди. Сушені фрукти та ягоди. Пакування і зберігання сушених плодів. Швидкозаморожені плоди та ягоди. Фруктово-ягідні консерви.




Смакові товари. Загальна характеристика смакових товарів. Класифікація смакових товарів. Фізіологічна роль та значення смакових товарів у харчуванні людини. Хімічний склад смакових товарів. Споживчі властивості смакових товарів.


Чай, кава. Загальні споживчі властивості чаю та чайних напоїв. Хімічний склад чайної рослини. Класифікація та асортимент чаю. Товарознавчо-технологічна характеристика чаю. Споживчі властивості кави та кавових напоїв. Хімічні складові кави. Класифікація та асортимент кави. Товарознавчо-технологічна характеристика кави. Показники якості чаю, кави.

Прянощі, приправи. Споживчі властивості, хімічний склад прянощів. Класифікація прянощів. Товарознавча характеристика основних сортиментних видів прянощів. Загальна характеристика приправ, значення у харчуванні людини. Асортимент приправ та харчових кислот.

Безалкогольні та слабоалкогольні напої. Мінеральні води: походження, властивості, асортимент. Плодово-ягідні соки: товарознавчо-технологічна характеристика. Сиропи, екстракти, концентрати соків. Газовані безалкогольні напої. Слабоалкогольні напої: загальна характеристика пива, ігристих напоїв, хлібного квасу. Асортимент продукції.

Кондитерські товари. Крохмаль, цукор, мед. Крохмаль та крохмалеподукти: властивості, використання. Цукор: значення у харчуванні людини. Сировина і основні технологічні процеси виробництва цукру. Показники якості цукру. Споживчі властивості меду. Класифікація, асортимент, вимоги до якості меду. Фальсифікація меду.


Фруктово-ягідні кондитерські вироби. Класифікація фруктово-ягідних виробів. Товарознавчо-технологічна характеристика мармеладу. Інші види фруктово-ягідних виробів: варення, джеми, повидло, желе, цукати. Вимоги до якості фруктово-ягідних кондитерських виробів, зберігання, правила приймання.

Какао-продукти. Споживчі властивості какао-продуктів. Шоколад та шоколадні вироби. Вимоги до якості шоколаду. Какао-порошок. Пакування та зберігання шоколаду та какао-порошку.

Цукристі кондитерські вироби. Класифікація цукристих кондитерських виробів. Товарознавчо-технологічна характеристика карамельних виробів. Цукеркові вироби. Товарознавчо-технологічна характеристика цукерок, ірису, драже. Інші види фруктово-ягідних виробів: варення, джеми, повидло, желе, цукати. Вимоги до якості, дефекти цукристих кондитерських виробів.

Борошнисті кондитерські вироби. Класифікація борошнистих кондитерських виробів. Печиво. Галети. Пряники. Вафлі. Тістечка і торти.

Інші види фруктово-ягідних виробів: кекси, рулети. Вимоги до якості, правила приймання, зберігання. Кондитерські вироби спеціального призначення. Дитячі кондитерські вироби. Вітамінізовані кондитерські вироби. Дієтичні вироби. Лікувальні кондитерські вироби.

Молоко та молочні товари. Молоко. Склад та споживчі властивості молока. Фізико-хімічні властивості молока. Приймання та обробка молока на заводі. Асортимент питного молока. Органолептичні, фізико-хімічні, мікробіологічні показники якості пастеризованого молока. Вимоги до якості молока.


Вершки, молочні консерви. Споживчі переваги концентрованих молочних продуктів. Товарознавчо-технологічна характеристика вершків. Сухі молочні консерви. Сухі молочні продукти дитячого харчування. Вимоги до якості вершків, молочних консервів.

Масло вершкове. Товарознавча характеристика та споживчі властивості вершкового масла. Формування якості вершкового масла на виробництві. Показники якості вершкового масла. Класифікація, асортимент вершкового масла. Фасування, транспортування та зберігання вершкового масла.

Кисломолочні продукти. Загальна характеристика, класифікація кисломолочних продуктів. Біотехнологічна схема виробництва кисломолочних продуктів. Кисломолочні напої. Сметана, кисломолочний сир та сиркові вироби. Експертиза якості кисломолочних продуктів.
Сичужні сири. Споживчі властивості сирів. Класифікація сиру. Особливості технології та якості сирів. Товарознавчо-технологічна характеристика натуральних сичужних та перероблених сирів. Показники якості сичужних сирів. Експертиза сичужних сирів.


М’ясо та м’ясні товари. Товарознавча характеристика м’яса. Морфологічний склад м’яса. Хімічний склад та харчова цінність м’яса. Характеристика та вимоги до забійних тварин. Класифікація м’яса. Маркування м’яса. Вимоги до розрубування туш забійних тварин. Оцінка якості м’яса. Показники якості м’яса. Транспортування і зберігання м’яса. Контроль якості м’яса та м’ясних продуктів. М’ясо хворих тварин. Види псування м’яса.


М’ясні напівфабрикати. М’ясні кулінарні вироби. Споживчі властивості м’ясних напівфабрикатів. Натуральні напівфабрикати. Паніровані напівфабрикати. Січені напівфабрикати. Інші види м’ясних напівфабрикатів. Вимоги до якості і зберігання м’ясних напівфабрикатів. М’ясні кулінарні вироби.

Ковбасні вироби. Харчова цінність ковбасних виробів. Класифікація ковбасних виробів. Сировина ковбасного виробництва. Асортимент ковбасних виробів. Варені ковбасні вироби. Запечені ковбасні вироби. Напівкопчені ковбаси. Копчені ковбаси. Сиров’ялені ковбаси. Вимоги до якості ковбасних виробів. Перевезення і зберігання ковбасних виробів.

Субпродукти. М’ясні копченості. Правила продажу і мерчендайзинг м’яса та м’ясних продуктів. Загальна характеристика та класифікація м’ясних субпродуктів. Класифікація та асортимент м’ясних копченостей. Вимоги до якості та зберігання м’ясних копченостей. Правила продажу м’яса і м’ясних товарів. Мерчейдайзинг м’яса і м’ясних товарів.

Риба та рибні товари. Класифікація промислових риб. Морфологічний склад м’яса риб. Хімічний склад та харчова цінність м’яса риб.


Основні родини промислових риб. Характеристика родини осетрових. Характеристика родини лососевих. Характеристика родини оселедцевих. Характеристика родини коропових. Характеристика родини тріскових. Характеристика родини скумбрієвих. Характеристика інших родин промислових риб.

Жива, охолоджена, морожена риба. Вимоги до якості живої товарної риби. Захворювання риби. Асортимент охолодженої риби. Умови та терміни зберігання охолодженої риби. Схема виробництва мороженої риби. Показники якості та дефекти мороженої риби.


Солена риба, в’ялена риба, копчена риба, баликові вироби. Способи засолювання та маринування риби. Асортимент, вимоги до якості солоної та маринованої риби. Сушена і в’ялена риба: класифікація, вимоги до якості. Способи коптіння риби. Асортимент копчених рибних продуктів. Правила приймання, зберігання риби. Вимоги до якості копчених рибних товарів.

Рибні консерви і презерви. Загальна характеристика рибних консервів. Натуральні рибні консерви. Закусочні рибні консерви. Консерви із нерибної сировини. Вимоги до якості рибних консервів. Рибні пресерви. Сучасний асортимент, показники якості.




Список використаної літератури




  1. Вербій В.П. Сучасні методи обробки харчових продуктів: Навч. посібник. - К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2004. – 134 с.

  2. Задорожний І.М., Сирохман І.В., Расистюк Т.М. Товарознавство продовольчих товарів. Риба і рибні товари. Підручник. – Львів: Коопосвіта, 2000. – 317 с.

  3. Колтунов В.А., Скалецька Л.Ф. Продовольча сировина: Підручник. – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2005. – 254 с.

  4. Михайловський В.С. Товарознавство харчових продуктів. Опорний конспект лекцій. - К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2002. – 320 с.

  5. Орлова Н.Я. Теоретичні основи товарознавства. Розділ “Теоретичні основи товарознавства продовольчих товарів”. Опорний конспект лекцій. – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2004. – 184 с.

  6. Салухіна Н.Г., Самойленко А.А., Ващенко В.В. Товарознавство зерноборошняних товарів: Підручник. – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2002. – 357 с.

  7. Сирохман І.В., Задорожний І.М., Пономарьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів. Підручник. – Київ: Лібра, 2004 – 368 с.

  8. Сирохман І.В., Раситюк Т.М. Товарознавство м’яса і м’ясних товарів. Підручник. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. -384 с.

  9. Тимофеева В.А. Товароведение продовольственных товаров. - Ростов Н/Д: «Феникс», 2002. – 448 с.

  10. Шкарупа В.Ф. Товарознавство продовольчих товарів. Продукти рослинного походження. Опорний конспект лекцій. – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2002. – 182 с.

"ТОВАРОЗНАВСТВО НЕПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ"

Товари із пластмас. Визначення пластмас. Класифікація і характеристика основних видів полімерів і пластмас на їхній основі, які застосовуються у виробництві побутових товарів. Класифікація і характеристика асортименту товарів із пластмас (господарських, галантерейних, культурно-побутових) за видами застосування пластмас, способами виготовлення, призначенням, споживчими властивостями, особливостями застосування й експлуатації посуду з пластмас. Оцінка якості товарів із пластмас. Вимоги до товарів цієї групи: загальні (функціональні, ергономічні, естетичні, надійності безпеки); специфічні. Способи розпізнавання виду пластмас. Дефекти виробів із пластмас.

Товари побутової хімії. Клеючі засоби. Класифікація клеїв. Асортимент клеїв природ­них (рослинного та тваринного походження), синтетичних (на основі термопластичних і термореактивних смол), гумових і мінерального походження. Застосування цих клеїв, переваги і недоліки окремих груп та видів, вимоги до якості, показники якості і методи їхнього визначення.

Лакофарбові товари (ЛФТ). Класифікація, характеристика їхніх складових компонентів ( природа, властивості, особливості застосування). Характеристика асортименту, властивості і призначення оліф натуральних та штучних. Лаки, їхня класифікація і характеристика асортименту смоляних, асфальтобітумних, ефіроцелюлозних і масляних лаків. Споживні властивості та призначення лаків.

Фарби. Склад фарб, характеристика асортименту масляних, емалевих, водоемульсійних, клейових фарб, ґрунтовок і шпаклівок, їхні споживні властивості та застосування.

Мийні засоби. Класифікація мийних засобів. Мила. Характеристика асортименту, споживних властивостей, особливостей функціонування. Синтетичні мийні засоби (СМЗ), переваги і недоліки в порівнянні з милом, застосування СМЗ. Показники якості СМЗ і методи їхнього визначення. Допоміжні засоби для прання. Відбілюючі, підсинюючі, підкрохмалюючі, антистатичні засоби, пом'якшувачі води, гідрофоби.



Скляні побутові товари. Склад скла різного призначення та його класифікація. Споживні властивості скляних побутових товарів. Фактори формування споживних властивостей і асортимент скляних товарів. Основи виробництва скловиробів. Основні стадії виготовлення скляних виробів. Дефекти побутових скляних виробів.

Асортимент скляних побутових товарів. Класифікація асортименту скляних побутових товарів за різними ознаками. Якість побутового скляного посуду та його зберігання. Правила перевезення скляних побутових товарів. Маркування скловиробів.



Керамічні побутові товари. Загальні відомості про кераміку. Класифікація кераміки. Класифікація споживних властивостей керамічних товарів. Асортимент керамічних виробів. Якість побутових керамічних товарів та їх зберігання.

Металогосподарські товари. Метали та металеві сплави. Асортимент металевого посуду. Споживні властивості металевого посуду. Класифікація металевого посуду за видами сплавів, способами виготовлення, характером обробки поверхні, видами покриття, декорування. Вимоги до якості МІГ, показники якості.

Побутові електричні товари. Проводи і шнури. Класифікація, конструктивні особливості, маркування, характеристика асортименту, вимоги до якості. Електроустановочні вироби: класифікація, матеріали, які застосовуються для їхнього виготовлення. Патрони: типи, конструкція, асортимент і технічні показники. Вимикачі і перемикачі.

Побутові світильники. Поняття про освітлювальні прилади. Світильники, їхні складові частини, типи джерел світла. Електричні лампи розжарювання. Люмінесцентні лампи. Показники якості, класифікація, характеристика асортименту, вимоги до якості.

Прилади для приготування їжі загального призначення: стаціонарні і переносні електроплити. Прилади для смаження, тушкування і випікання: тостери, фритюрниці, шашличниці, вафельниці, сковорідки. Прилади для приготування їжі і приготування напоїв: електрокастрюлі, електрочайники, електросамовари, електро­кавоварки. Типи, конструкція, характеристика асортименту.

Опалювальні прилади. Радіаційні (випромінюючі) прилади-каміни. Комбіновані прилади: каміни-радіатори, каміни-зволожувачі, каміни-світильники, каміни-бари.

Побутові холодильники. Типи холодильників, їхні властивості і технічні показники, характеристика асортименту. Показники якості.

Побутові пральні машини, їхня класифікація. Характеристика асортименту.

Пилососи. Класифікація пилососів. Конструкція основних вузлів пилососів. Характеристика асортименту пилососів.

Машини для підтримання мікроклімату в приміщенні. Основні параметри мікроклімату в приміщенні, їхні оптимальні значення. Класифікація машин для підтримання мікроклімату в приміщенні. Загальні вимоги до якості.

Побутові кондиціонери. Типи, їхнє призначення, конструкція, споживні властивості і технічні показники. Характеристика асортименту.

Меблеві товари. Характеристика матеріалів, які застосовуються у виробництві меблів. Характеристика асортименту меблів і споживних властивостей. Показники якості. Маркування, транспортування і зберігання меблів.

Будівельні товари. Класифікація будівельних товарів за призначенням, походженням, складом, видом сировини й іншими ознаками. Загальні і спеціальні властивості будівельних матеріалів.

Мінеральні в'яжучі речовини (МВР). Класифікація і споживні властивості МВР. Характеристика асортименту. Повітряні в'яжучі речовини (вапно, гіпсові в'яжучі), їхній склад. Гідравлічні в'яжучі речовини (гідравлічне вапно, цементи). Особливості їхнього складу та фізико-хімічних процесів твердіння.

Асортимент виробів та матеріалів для стін і перегородок. Класифікація, характеристика асортименту, споживних властивостей. Пробкові покриття для стін, панелі для. стін різного сировинного складу (облицьовані вологовитривалими покриттями), пробкові звукоізоляційні, перегородки офісні.

Покрівельні та гідроізоляційні матеріали. Класифікація, характеристика асортименту, споживних властивостей.

Облицювальні і оздоблювальні матеріали. Класифікація, основні споживні властивості і характеристика асортименту.

Матеріали для підлоги. Класифікація, основні споживні властивості. Асортимент і якість матеріалів для підлоги з деревини, кераміки, лінолеумних матеріалів плиток та наливних підлог на основі пластмас, ламінованих покриттів (паркету, дошки).

Світлопропускні матеріали. Склопакети, листове скло. Асортимент і основні споживні властивості.

Волокна. Текстильні волокна: термін та визначення, класифікація текстильних волокон. Класифікація властивостей волокон. Природні волокна. Хімічні волокна, загальні поняття.

Штучні волокна. Властивості віскозних, ацетатних мідно аміачних волокон та галузі використання.

Мінеральні волокна: силікатні, металеві. Особливості виробництва, властивості, асортимент.

Синтетичні волокна: загальні поняття та способи отримання. Гетероланцюгові та карболанцюгові волокна.

Особливості отримання та властивості поліамідних, поліефірних, поліакрилонітрильних, полівінілхлоридних, полівінілспиртових, поліетиленових, поліпропіленових волокон. Галузі використання синтетичних волокон.

Нитки. Текстильні нитки: терміни та визначення. Будова та властивості текстильних ниток. Дефекти текстильних ниток.

Склад, будова та властивості тканин. Класифікація асортименту тканин за волокнистим складом.

Фізичні властивості: гігроскопічність, водоопірність, проникність, електризування, забрудненість. Естетичні властивості тканин: основи композиції текстильного малюнка, колір, фактура. Техно­логічні властивості: жорсткість драпірування, осипання, прорубка. Методи визначення властивостей текстильних матеріалів.



Текстильні товари. Класифікація, загальна характеристика асортименту. Неткані матеріали, класифікація, характеристика асортименту, використання. Штучне хутро, класифікація, характеристика асортименту. Нові види текстильних матеріалів, їх асортимент. Методи контролю якості тканин. Маркування, пакування, транспортування та зберігання тканин.

Швейні товари. Характеристика ергономічних, естетичних вимог до одягу та вимог, які характеризують терміни служби виробів. Класифікація матеріалів для одягу. Формування споживних властивостей одягу в процесі виготовлення. Характеристика асортименту основних класів одягу: побутовий одяг, спортивний одяг, спеціальний, відомчий.

Порядок оцінки якості одягу. Маркування, пакування, транспортування та зберігання .



Трикотажні товари. Загальні поняття про трикотаж. Класифікація трикотажних переплетень. Оздоблення трикотажних полотен. Класифікація трикотажних товарів. Характеристика асортименту верхніх, білизняних, панчішно-шкарпеткових, рукавичкових товарів та шарфів. Вимоги до якості трикотажних товарів. Маркування, пакування, транспортування та зберігання трикотажних виробів.

Шкіряне взуття. Загальна характеристика взуттєвих матеріалів, їхня класифікація. Натуральна шкіра. Характеристика шкіряної сировини, її види.

Обробка шкір. Штучні та синтетичні взуттєві матеріали. Класифікація штучних та синтетичних взуттєвих матеріалів. Асортимент штучних та синтетичних матеріалів для низу взуття. Текстильні взуттєві матеріали (тканини, трикотажні полотна, штучне хутро, неткані матеріали), їхні властивості, особливості застосування. Сортування, маркування, пакування, зберігання штучних та синтетичних взуттєвих матеріалів. Моделювання та проектування взуття. Класифікація асортименту взуття за різними ознаками. Маркування, пакування і зберігання взуття. Дефекти взуття. Зберігання шкіряного взуття.



Гумове і полімерне взуття. Методи виготовлення гумового взуття (клейовий, штампування, формування, лиття під тиском, рідкого формування) та їхній вплив на споживні властивості взуття. Класифікація та характеристика асортименту гумового взуття за призначенням, особливостями використання. Види гумового взуття. Вимоги та оцінка якості гумового взуття. Перевірка якості. Сортування. Дефекти гумового взуття. Маркування, пакування, транспортування, зберігання.

Валяне взуття. Класифікація асортименту за різними ознаками. Види валяного взуття. Оцінка якості: лінійні розміри, густина, маса, фізико-механічні. усадка. Пороки валяного взуття. Маркування, пакування, зберігання. валяного взуття.

Хутрова сировина. Класифікація, терміни. Будова хутрової шкірки, відмінні особливості будови хутрової шкірки та хутряної. Властивості хутрової шкірки: густина, висота, довжина, пишність, пухнастість волосяного покриву; міцність шкіряної тканини; міцність зв'язку волосся зі шкіряним покривом. Показники якості, методи дослідження. Сортування хутрових шкір. Технологічна схема хутряного виробництва. Методи контролю якості хутряного напівфабрикату. Класифікація хутряного напівфабрикату. Властивості, показники якості, принципи сортування хутра.

Вироби з хутра. Номенклатура властивостей та показники якості. Виробництво виробів із хутра, сутність кушнірного та кравецького (пошивного) виробництва, їхній вплив на формування якості. Класифікація виробів із хутра. Оцінка якості хутряних виробів. Маркування, пакування, транспортування та особливості зберігання виробів із хутра. Правила користування та догляду за хутряними виробами.

Товари культурно-побутового призначення. Поняття, значення культтоварів у житті людини та формуванні загальнокультурного рівня суспільства. Потреби, що задовольняють культтоварами і особливості їхнього формування.

Папір, картон та вироби з них. Поняття про структуру паперового листа і картону. Волокнисті матеріали, наповнювачі, клеючі речовини та барвники, що застосовуються у виробництві паперу та картону. Споживні властивості та показники якості паперу і картону. Класифікація паперу і картону. Характеристика асортименту паперу для писання, креслення, малювання, друкування та інших видів паперу. Вимоги до якості, пакування та транспортування паперу.

Шкільно-письмові та канцелярські товари. Класифікація, споживні властивості шкільно-письмових та канцелярських товарів. Характеристика асортименту приладдя для писання, креслення, малювання. Шкільні товари. Поняття про технічні засоби для друкування, копіювання та передавання текстів на відстань. Друкарські машини. Обчислювальна техніка. Класифікація мікрокалькуляторів. Пакування, маркування і транспортування канцелярських технічних засобів і мікрокалькуляторів.

Фото- і кіно товари. Класифікація фотокінотоварів. Світлочутливі матеріали. Основні споживні властивості і показники якості світлочутливих матеріалів. Характеристика асортименту негативних, діапозитивних і позитивних фотоматеріалів. Асортимент фотоматеріалів для кольорової фотографії. Особливості пакування та маркування світлочутливих матеріалів. Фотохімічні речовини та готові суміші для обробки світлочутливих матеріалів. Хімічні речовини для підсилювання, послаблення, підфарбовування, тонування позитивів. Пакування, маркування і умови зберігання фотохімічних речовин.

Особливості конструкції та основні вузли фотоапаратів. Основні параметри та класифікація об'єктивів. Типи фотооб'єктивів та їхні експлуатаційні можливості. Класифікація та конструктивні особливості затворів. Видошукачі, їхнє призначення і різновиди. Класифікація фотоапаратів за різними ознаками. Характеристика асортименту фотоапаратів. Цифрові фотоапарати - конструктивні особливості, параметри, асортимент. Кінопроектори та кіноапарати. Конструктивні особливості, споживні властивості та показники якості.

Приладдя для фотографування, кінознімання і обладнання фото- кінолабораторій. Призначення, асортимент, вимоги до якості. Прилади для спостереження. Контроль якості фото- та кінотоварів у торгівлі.

Побутові радіоелектронні товари. Поняття про радіоелектронні товари. Класифікація побутових радіоелектронних товарів. Тюнери, конструктивні особливості, споживні властивості і асортимент. Контроль якості радіоприймальної апаратури.

Телеприймальна апаратура. Класифікація і характеристика асортименту телевізорів. Основні поняття про будову і принцип дії магнітофонів. Основні конструктивні вузли магнітофонів. Споживні властивості, параметри магнітофонів. Класифікація, характеристика асортименту оцінка якості магнітофонів. Відеомагнітофони і відеокамери. Особливості конструкції, основні вузли відеомагнітофонів і відеокамер. Споживні властивості, основні параметри, функціональні можливості, асортимент, вимоги до якості.



Музичні товари. Споживні властивості музичних інструментів. Класифікація і характеристика асортименту музичних інструментів. Вимоги до якості музичних інструментів. Пакування, маркування, транспортування і зберігання музичних інструментів.

Іграшки й ялинкові прикраси. Споживні властивості іграшок. Класифікація за різними ознаками. Ялинкові прикраси. Групування і характеристика асортименту за вихідними матеріалами і видами обробки. Вимоги та оцінка якості ялинкових прикрас та іграшок у торгівлі.

Спортивні товари. Характеристика інвентарю і знаряддя для гімнастики легкої і важкої атлетики. Асортимент, споживні властивості. Характеристика асортименту предметів і знаряддя для туризму і альпінізму. Інвентар для зимових видів спорту та для спортивних поєдинків та ігор. Загальні групування товарів для полювання і рибальства. Спорядження для полювання і стрілкового спорту. Спорядження для мисливців і предмети для догляду за зброєю, допоміжні предмети для полювання, приладдя і пристосування для спорядження патронів, спорядження для мисливських собак. Рибальські товари. Загальна характеристика асортименту і класифікація основних споживних властивостей. Характеристика асортименту рибальського приладдя для виуджування риби.

Транспортні засоби. Споживні властивості транспортних засобів. Класифікація і характеристика асортименту. тМаркування, пакування, зберігання . Контроль якості.

Ювелірні товари. Характеристика матеріалів, які використовують у виробництві ювелірних товарів, дорогоцінні метали та їх сплави, кольорові метали, їх сплави, ювелірне каміння .Асортимент і якість ювелірних товарів. Класифікація ювелірних товарів за різними ознаками . Маркування, пакування, зберігання і транспортування ювелірних виробів як фактори зберігання цих товарів.

Побутові годинники. Споживні властивості побутових годинників. Принцип дії годинників. Електричні побутові годинники і відміна їх конструкції від механічних Класифікація електричних побутових годинників. Годинники електромеханічні й електронні, їх конструкція і характеристика. Класифікація та асортимент і годинників. Контроль якості годинників у торгівлі. Маркування, пакування, зберігання і транспортування побутових годинників та фактори зберігання їх якості.

Галантерейні товари. Класифікація галантерейних товарів. Характеристика асортименту. Властивості, вимоги до якості. Маркування, пакування, вимоги до зберігання.
Список використаної літератури:


  1. Жук Ю.Т., Жук В.А., Кисляк Н.К., Кушнір М.К., Орлова Н.Ю.. Салашинський М.А. Теоретичні основи товарознавства: Навч посібник. - К.: НМЦ "Укоопосвіта", 2000.

  2. Кушнір М.К., Тихонова Н.К. Товарознавство взуттєвих товарів. -К.: НМЦ "Укоопосвіта", 2001 p.

  3. ДСТУ 3993 - 2000. Товарознавство. Терміни та визначення.

  4. Пугачовський Г.Ф., Тихонова Н.П. Товарознавство непродовольчих товарів. Навчальний посібник. – К.: КНТЕУ. – 2003. – 324с.

  5. Петров В. П. Видеотехника. Ремонт й регулировка: Учебник для нач. проф. образования. - М.: Академия, 2002. – 152с.

  6. Приходько Я. В. Сучасні напрями розвитку асортименту і якості побутових радіоелектронних виробів: Монографія. - Полтава: РВВ ПЦСКУ, 2002. - 206 с.

  7. Товароведение и организация торговли непродовольственными товарами: Учеб. для нач. проф. образование / Под. ред. А. Н. Неверова, Т. Й. Тальїх. - М.: ИРПО; Изд. центр "Академия", 2000. - 463 с.

  8. Ярочкина Г. В. Радиоэлектронная апаратура и приборы: Монтаж й регулировка: Учебник для нач. проф. образования. - М.: ИРПО; Проф. обр. издат. 2002. - 240 с.

  9. Боднарук М.С., Полікарпов І.С. Товарознавство сировини, матеріалів та засобів виробництва. Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 560с.

Завідувач кафедри

товарознавства та маркетингу І.Р.Лошенюк

Голова фахової



атестаційної комісії О.Я.Бозуленко




База даних захищена авторським правом ©lecture.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка