Проект «Ми за здоровий спосіб життя»



Скачати 88.74 Kb.
Дата конвертації07.12.2016
Розмір88.74 Kb.


Проект

«Ми за здоровий спосіб життя»
Підготував

актив учнівського

самоврядування «Мерія»

Радошівського навчально-

виховного комплексу

«ЗОШ І-ІІІ ступенів, ліцей»


2014 р.


Актуальність проекту полягає в тому, що однією з основних складових систем підготовки учнівської молоді є формування здорового способу життя. Здоров’я молодого покоління – один з найголовніших пріоритетів системи освіти. Здоров’я дітей – найбільша турбота і найсокровенніша мрія батьків. Чому ж ми, на жаль, не можемо похвалитися здоров’ям нації?
Обираючи цю тему проекту, ми хочемо, щоб діти дізналися, що рівень здоров’я кожної людини залежить від рівня її загальної культури; хворобливість підлітків зростає і починається саме з таких неформальних порушень здорового способу життя, ця проблема турбує не тільки дорослих, але й самих дітей.

Пропонований проект дає змогу врахувати творчі здібності учнів і особисту мотивацію, відповідально підійти до розв’язання поставленої проблеми й дотримуватися здорового способу життя. Також проект дає можливість допомогти молодій людині увійти в доросле життя, зрозуміти його цінність, усвідомити себе часткою того життя, яке дали батьки. Лише у випадку, коли кожна людина піклуватиметься про своє здоров’я, можна прийти до здорової нації.


Мета проекту: розширити знання школярів з пропонованої теми, включаючи загальний розвиток учнів та знання із зазначених навчальних предметів; учити практично впроваджувати одержані знання в життя; формувати культуру здорового способу життя та необхідність збереження як власного здоров’я, так і навколишнього середовища.
Завдання проекту: опрацювати теоретичний матеріал з даної теми, зібрати фольклорний матеріал та афоризми, взяти участь в акціях, спрямованих на вироблення навиків здорового способу життя, підготувати й прочитати лекції, виступ агітбригади, провести анкетування, презентації, конкурси малюнків, плакатів, виготовити пам’ятки та буклети, створити веб-сайт, таблицю доцільного поєднання харчових продуктів.

Характеристика проекту

За кінцевим результатом: інформаційний.

За тривалістю: довготривалий.

За характером контактів: внутрішній

Учасники:

  1. Актив учнівського самоврядування «Мерія».

  2. Педагог-організатор.

Співучасники проекту:

  1. Медична сестра.

  2. Практичний психолог.

  3. Вчитель біології.

  4. Вчитель фізкультури.

  5. Вчитель основ здоров’я.

Термін реалізації проекту

Початок: 14 вересня 2013 р.

Закінчення: 20 лютого 2014 р.
Очікувані результати: розуміти, що головною цінністю кожного цивілізованого суспільства, яке керується принципом гуманізму, є здоров’я і людське життя, намагатися дбати про нього й робити все можливе для його збереження; уміти отримувати й аналізувати інформацію; формувати обґрунтовані та критичні висновки по суті проблеми; використовувати різноманітні джерела; розвивати логічне мислення та творчість; працювати в групі; розробляти свої сценарії та презентувати їх; давати оцінку своїм досягненням; уміти відстоювати свою думку й захищати себе.
Навчальні предмети: система виховної роботи в школі в комплексі з навчальними дисциплінами: основи здоров’я, біологія, екологія, фізична культура.
Оцінювання знань та вмінь: усне обговорення результатів роботи в групах; самооцінювання та колективне оцінювання.
Опис проекту

Робота над проектом допомогла виявити проблеми шкільної молоді, побачити її ставлення до шкідливих звичок; з’ясувати, як дотримуються учні здорового способу життя. Кожен учень займався пошуком інформації для доповіді, яку потім разом об’єднували в одне ціле, працювало чотири групи. До кожної групи входив комп’ютерник, дослідник і керівник, які шукали інформацію за заданою темою, робили висновки, визначали порушення ведення здорового способу життя; комп’ютерно і естетично все оформляли.


Передумовою роботи над проектом «Ми за здоровий спосіб життя» стала акція «Приєднайся до нас».

Рис. 1 Емблема акції

Вона була проведена в навчальному закладі з метою пропаганди здорового способу життя серед школярів. Учням пропонувалося виявити своє ставлення до даної теми, прикріпивши стрічку та поставивши підпис на стенді. (Додаток А).

Рис. 2 Підписи учнів 7 класу


Учням прочитана лекція про шкідливість нікотину, алкоголю та наркотичних речовин (Додаток Б)

Саме з цього розпочалася робота над даним проектом, оскільки діти виявили бажання поглибити свої знання з даної проблеми.

Члени екологічного гуртка «Зелений світ» провели агітаційний захід «Сім складових здоров’я», закликали учнів до ведення здорового способу життя (Додатки В).

З метою відзначення Всесвітнього та Всеукраїнського дня боротьби з туберкульозом в нашій школі проведені заходи та навчання учнівської молоді санітарної грамотності у протидії туберкульозу, в ході яких учні, розподіливши обов’язки по групах, готували презентації (Додатки Г, Д), буклети (Додаток Е), пам’ятки (Додаток Є), веб-сайт (Додаток Ж)., переглядали відеофільм «Туберкульоз», брали участь у конкурсі малюнків, провели виховний захід «Знай ворога в обличчя», на якому члени активу учнівського самоврядування розповідали про туберкульоз, його ознаки, шляхи поширення, пояснювали причини захворювання на туберкульоз, обґрунтовували способи профілактики, доводили важливість дотримання норм здорового способу життя. Виховний захід супроводжувався презентаціями, підготовленими окремо визначеними групами учнів. Після закінчення всі присутні отримали буклети та пам’ятки.

Не обминули увагою учасники проекту і проблему СНІДу, адже Україна вважається країною з низькою інфікованістю вірусом, її середовище характеризується високим рівнем поширеності, й вірус може розповсюджуватися швидко, особливо серед молоді.

Наш навчальний заклад приєднався до акції під гаслом «Діємо разом!», яку проводили Всеукраїнська благодійна організація «АСЕТ», Хмельницьке обласне відділення «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД», спільно з Управлінням у справах сім´ї, молоді та спорту облдержадміністрації та Міським центром соціальної допомоги молоді. (Додаток З).

Одним із чинників порушення здорового способу життя є шкідливі звички, такі, як куріння, алкоголь та наркотики, які поширені серед дорослих, підлітків та дітей. І тому учасники проекту не пройшли стороною цієї болючої теми усього суспільства. Вони працювали з різними джерелами поділившись на групи, малювали малюнки (Додаток И), шукали афоризми, прислів’я та приказки (Додаток І), які розкривають зі всіх сторін сутність понять здоров’я і здорового способу життя, показують важливість для щасливого здорового життя, душевної рівноваги (здоровий дух і здоров’я), правильного режиму праці і відпочинку, дотримання особистої гігієни, раціонального харчування, оптимальної рухової активності, загартування. Враховуючи важливість даної інформації, активом учнівського самоврядування проведено акцію «Спасибі! – Ні!». Учасники цієї акції висловлювали свої думки і відображали їх у вигляді малюнків , плакатів, буклетів (Додаток Ї), проводили лекції.

Проведено також анкетування серед учнів нашого закладу за таким зразком:

Анкетування «Здоров’я і поведінкові орієнтації молоді»


  1. Чи пробували ви коли-небудь курити?

А) так – 77% учнів Б) ні – 23% учнів



  1. Як часто ви курите в даний час?

А) щодня – 9 %; Б) декілька разів на тиждень – 6 %; В) менше одного разу на тиждень – 6 %.



  1. Як часто, в даний час, ви вживаєте алкогольні напої?

А) щодня – 0% Б) кожен тиждень – 12% В) кожен місяць - 7 %

Г) рідко – 53 % Д) ніколи – 28 %




  1. Чи перебували ви коли-небудь в стані алкогольного сп’яніння?

А) ніколи – 37% Б) так, один раз – 27% В) так, 2-3 рази - 18 %

Г) так, 4-10 разів – 18 %





  1. Чи вживали ви коли-небудь наркотичні речовини?

А) ніколи – 100%




  1. На скільки ви добре інформовані про небезпеку, яку завдають шкідливі звички?

А) добре інформовані – 89% Б) не дуже добре – 11%



  1. Чи володієте ви достатньою інформацією з проблеми ВІЛ/СНІДу?

А) так – 88% Б) ні – 5 % В) мені це не потрібно – 7 %


Складові здорового способу життя містять різноманітні елементи, що стосуються всіх сфер здоров’я – фізичної, психічної, соціальної і духовної. Найважливіші з них – харчування. Це поняття розглядається не тільки утилітарно, як засіб ліквідації почуття голоду, або мінімальної підтримки життєдіяльності організму, воно включає забезпечення широким верствам населення доступу до споживання якісної питної води, необхідної кількості вітамінів, мікроелементів, протеїнів, жирів, вуглеводів, продуктів підвищеної біологічної цінності, спеціальних продуктів і харчових добавок тощо, що поліпшує стан здоров’я і протидіє природному процесу старіння.

Із курсу біології ми знаємо, що різні поживні речовини їжі в шлунку перетравлюються з різною швидкістю. Окрім того, для перетравлення кожного виду їжі травні залози виділяють травний сік зі специфічним набором ферментів – «молочний сік», «м’ясний сік», «хлібний сік». Важливо пам’ятати, що домінуючим соком є сік, необхідний для перетравлення м’яса і страв з м’ясом. Такий сік виділяється в першу годину травлення змішаної їжі. Хліб перетравлюється у другу чергу, а молоко – в останню. Окрім того, при споживанні змішаної їжі вся енергія спрямовується на найважчу «ділянку» - на перетравлення м’яса, а інші продукти в цей час чекають своєї черги, псуються. Тому подібне поєднання продуктів є шкідливим для здоров’я. Учасники проекту розглянули і довели основні правила системи роздільного харчування та подали у вигляді таблиці «Доцільне і небажане поєднання харчових продуктів» (Додаток Й).

ВИСНОВКИ
Учасники проекту збирали статистичні дані щодо проблеми здорового способу життя, опрацювали теоретичний матеріал з даної теми, зібрали прислів’я, приказки та афоризми. Для проведення інформаційно-освітньої роботи молодь закладу періодично залучалась до участі в акціях, спрямованих на вироблення навиків здорового способу життя. Школярам прочитані лекції з даного питання, їх увазі пропонувався виступ агітбригади, проводились анкетування, презентації. Частина учнів взяли активну участь в конкурсах малюнків, плакатів. Щоб показати рівень обізнаності з факторами, що зміцнюють та послаблюють здоров’я виготовлялись пам’ятки та буклети, створено веб-сайт. При допомозі медпрацівника розроблено таблицю доцільного поєднання харчових продуктів.

Завдання Проекту в основному виконано, в результаті чого його учасники прийшли до висновку, що здоровий спосіб життя – це запорука здоров’я людини і нації (Додаток К).



Список використаних джерел


  1. Богданов Г.П. Школьникам здоровый образ жизни. – М.: ФиС, 1989




  1. Войтенко В.П. Здоровье здоровых. – К.: Здоро’я, 1991.




  1. Медико-біологічні основи валеології: Навчальний посібник/За ред. П.Д.Плахтія. – Кам’янець-Подільський: К-ПДПУ, інформаційно-видавничий відділ, 2000.




  1. Плахтій М.П., Євмінов В.В., Філінюк В.А., Чорпіта В.М. Про життя і діяльність людини: За ред. П.Д.Плахтія.- Кам’янець-Подільський: «Медобори», 2005.




  1. Славіна Н.С., Дарчук С.І., Дорош В.У. Про здоров’я та здоровий спосіб життя: навчальний посібник. - Кам’янець-Подільський: «Медобори», 2004.




  1. http://uk.wikipedia.org/wiki/Туберкульозъ




  1. http://likar.uz.ua/hvorobi/tuberkulioz.html




  1. http://www.zdorov.com.ua/Prof17.html




  1. http://www.unian.net/ukr/news/493533-schoroku-30-tisyach-ukrajintsiv-zahvoryuyut-na-tuberkuloz.html




  1. http://www.ifp.kiev.ua/doc/people/tubzar.htm




База даних захищена авторським правом ©lecture.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка