Навчальний посібник для професійної гігієнічної підготовки посадових осіб І працівників дошкільних



Сторінка1/19
Дата конвертації27.03.2017
Розмір2.41 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19
НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

ДЛЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ГІГІЄНІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ

ПОСАДОВИХ ОСІБ І ПРАЦІВНИКІВ ДОШКІЛЬНИХ

НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

ЗМІСТ

Пояснювальна записка……………………………………………………………………

Програма гігієнічного навчання посадових осіб і працівників дошкільних навчальних закладів…………………………………………………………………....

Навчально-тематичний план гігієнічного навчання посадових осіб і працівників дошкільних навчальних закладів………………………………………………………

Методичні матеріали до програми гігієнічного навчання посадових осіб і працівників дошкільних навчальних закладів………………………………………

ТЕМА 1. Законодавство у сфері забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення.

1.1. Закон України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”

1.2. Інші закони, які діють в сфері забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення..………………………………………………………………………

ТЕМА 2. Поняття про здоровий спосіб життя. Профілактика аліментарно-залежних захворювань та інфекційних хвороб……………………………………………………….. 2.1. Здоровий спосіб життя………………………………………………………………… 2.2. Профілактика аліментарно-залежних захворювань хвороб………………………....

2.3. Профілактика інфекційних хвороб…………………………………………………….. 2.4. Гострі кишкові інфекції………………………………………………………………... 2.5. Харчові отруєння……………………………………………………………………….. 2.6. Паразитарні хвороби………………………………………………………………….… 2.7. Хвороби, що передаються повітряно-крапельним шляхом…………………….……. 2.8. Хвороби, що передаються контактно-побутовим шляхом……………………………

2.9. Хвороби, що передаються парентеральним шляхом…………………………………. 2.10. Хвороби, що передаються статевим шляхом…………………………………………

ТЕМА 3. Здоров'я дитячого і підліткового населення. Обов'язки медичного персоналу дошкільних навчальних закладів

3.1. Здоров'я дітей і підлітків, умови його формування

3.2. Диспансеризація. Комплексна оцінка стану здоров'я дітей і підлітків

3.3. Обов'язки медичного персоналу дошкільних навчальних закладів
ТЕМА 4. Санітарно-епідеміологічні вимоги щодо умов і режиму виховання і навчання в дошкільних навчальних закладах

4.1. Вимоги щодо ділянки

4.2. Вимоги щодо споруди

4.3. Вимоги щодо внутрішнього облаштування приміщень

4.4. Вимоги щодо устаткування приміщень

4.5. Вимоги щодо природного і штучного освітлення приміщень

4.6. Вимоги щодо опалювання і вентиляції

4.7. Вимоги щодо водопостачання і каналізації

4.8. Вимоги щодо санітарного утримання приміщень і дезінфекційні заходи

4.9. Вимоги щодо організації режиму дня і учбових занять

4.10. Вимоги щодо організації фізичного виховання

4.11. Вимоги щодо прийому дітей до дошкільних навчальних закладів
ТЕМА 5. Вимоги щодо організації харчування дітей в дошкільних навчальних закладах
ТЕМА 6. Санітарно-протиепідемічні (профілактичні) заходи. обов'язки адміністрації дошкільних навчальних закладів

6.1. Організація виробничого контролю

6.2. Особиста гігієна персоналу, медичні огляди

6.3. Обов'язки адміністрації дошкільних навчальних закладів

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Професійну гігієнічну підготовку зобов'язані проходити посадові особи та працівники дошкільних навчальних закладів, що передбачено статтею 21 Закону України «Про забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення» та нормативними документами, в т.ч. Державними санітарними правилами і нормами СП 3231-85 «Санитарные правила устройства и содержания детских дошкольных учреждений».

Гігієнічне виховання та навчання громадян здійснюється:


  • у процесі виховання та навчання в дошкільних та інших освітніх закладах;

  • при підготовці, перепідготовці та підвищенні кваліфікації працівників засобом включення до програми навчання розділів про гігієнічні знання;

  • при професійній гігієнічній підготовці та атестації посадових осіб та працівників організацій, діяльність котрих пов’язана із виробництвом, зберіганням, транспортуванням та реалізацією харчових продуктів та питної води, вихованням та навчанням дітей, комунальним та побутовим обслуговуванням населення, іншими видами діяльності, передбачені чинним законодавством.

Первинна професійна гігієнічна підготовка здійснюється при прийомі на роботу, періодична – 1 раз на 2 роки.

Гігієнічне навчання декретованого контингенту працівників, які підлягають обов'язковим медичним оглядам та контролю гігієнічних знань (здачі заліків з санітарного мінімуму) проводиться територіальною СЕС спільно з Державним підприємством «Навчально-методичний центр проблем гігієни» МОЗ України.

Професійна гігієнічна підготовка містить навчання та атестацію (складення заліку з санітарного мінімуму). Проходження гігієнічного навчання проводиться в об’ємі не менш, ніж 32 години за затвердженими інструктивно-методичними матеріалами Державного підприємства «Навчально-методичний центр проблем гігієни».

Програма та методичний матеріал для професійної гігієнічної підготовки посадових осіб та працівників організацій продовольчої торгівлі містить наступні теми:

1. Законодавство в сфері забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення.

2. Поняття про здоровий спосіб життя. Профілактика аліментарно-залежних захворювань та інфекційних хвороб;

3. Здоров'я дитячого і підліткового населення. Обов'язки медичного персоналу дошкільних навчальних закладів;

4. Гігієнічні вимоги щодо улаштування, утримання, організації режиму роботи дошкільних навчальних закладів;

5. Вимоги до організації харчування;

6. Санітарно-протиепідемічні (профілактичні) заходи. Обов'язки адміністрації дошкільних навчальних закладів.

Гігієнічна атестація проводиться в формі усної співбесіди або у вигляді тестового контролю (за комп’ютерною програмою або за опитувальними листами). В будь-якому випадку при атестації задається не менш, ніж 35 питань; позитивний результат зараховується при правильній відповіді на 25 та більш питань. У випадку незадовільного результату атестації особа направляється на позачергову гігієнічну підготовку (за очною формою). Особи, які припустили порушення вимог санітарного законодавства, що були виявлені в ході здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду, також направляються на позачергову підготовку.


  1. Особи, що склали залік, отримують особову медичну книжку з внесеною відміткою (голографічним елементом), яка засвідчується підписом лікаря, який приймав залік та завіряється печаткою санітарно - епідеміологічного закладу, в якому він працює.

Необхідність наявності особової медичної книжки для посадових осіб та працівників, характер діяльності котрих пов'язаний з виробництвом, зберіганням, транспортуванням та реалізацією харчових продуктів та питної води, вихованням та навчанням дітей, комунальним та побутовим обслуговуванням населення, встановлена наказом МОЗ України від 01.03.98 №66 "Про затвердження форми первинного обліку №1-ОМК та інструкції щодо порядку її ведення". Цим наказом затверджена форма особової медичної книжки.

  1. Бланки особових медичних книжок є документами суворої звітності та видаються центрами гігієни та епідеміології;

  2. Оформлення особової медичної книжки містить:

  • присвоєння реєстраційного номеру;

  • внесення прізвища, ім’я, по-батькові особи, яка отримує книжку, та назви організації (місце роботи);

  • внесення відомостей про власника книжки до Реєстру;

  1. Результати медичних оглядів та лабораторних досліджень, дані про профілактичні щеплення заносяться на відповідну сторінку особової медичної книжки та завіряються печаткою лікувально-профілактичної установи, а також підписом посадової особи, що відповідає за проведення медичного огляду;

  2. Професійна гігієнічна підготовка та атестація проводиться тільки після отримання висновку про дозвіл на працю за результатами медичного огляду та відповідної відмітки в особовій медичній картці.

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам та мають отримати особову медичну книжку визначений Постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2001 р. №559.

Результати гігієнічної атестації вносяться до особової медичної книжки, яка реєструється в визначеному порядку.

Надання для оформлення особових медичних книжок на працівників однієї або кількох організацій однією особою (представником юридичної особи або індивідуального підприємця) допускається тільки за умови наявності відповідної заяви громадянина або роботодавця, переліку працівників за визначеною формою та довіреності на отримання особових медичних книжок на ім’я представника.

Адміністрація підприємства (закладу) повинна укласти договір з ДП «НМЦ проблем гігієни» для проведення професійної гігієнічної підготовки працівників та з лікувально-профілактичною установою, що має відповідну ліцензію, – для проведення профілактичних оглядів.



  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19


База даних захищена авторським правом ©lecture.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка