Н. А. Меженська (посада, науковий ступінь, вчене звання)



Сторінка1/8
Дата конвертації27.03.2017
Розмір0.82 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8


НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ

ФАКУЛЬТЕТ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ
КАФЕДРА ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ
ЗАТВЕРДЖУЮ

Декан факультету ветеринарної медицини

професор _______ М.І. Цвіліховський

“____”_____________________2015 р.




РОЗГЛЯНУТО І СХВАЛЕНО

на засіданні кафедри

ветеринарно-санітарної експертизи

Протокол № ____ від “____”__________2015 р.

Завідувач кафедри

_________________ О. М. Якубчак



РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ




«ГІГІЄНА КОРМІВ І КОРМОВИХ ДОБАВОК»

напрям підготовки фахівців ОКР «Магістр»

спеціальність 8.1101010102 – «Ветеринарно-санітарна експертиза, якість та безпека продукції тваринництва»

спеціалізація – «Безпечність та якість харчових продуктів і кормів»

факультет ветеринарної медицини

розробники: к.вет.н., доцент Н.А. Меженська



(посада, науковий ступінь, вчене звання)

Київ – 2015

1. Опис навчальної дисципліни
Гігієна кормів і кормових добавок



Галузь знань, напрям підготовки, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень


Освітньо-кваліфікаційний рівень

Магістр

Напрям підготовки

Шифр і назва

Спеціальність

8.11010102 – «Ветеринарно-санітарна експертиза, якість та безпека продукції тваринництва»

Спеціалізація

Безпечність та якість харчових продуктів і кормів


Характеристика навчальної дисципліни


Вид

Нормативна

Загальна кількість годин

54

Кількість кредитів ECTS

2

Кількість змістових модулів

2

Курсовий проект (робота) (за наявності)

---------------

Форма контролю

Іспит


Показники навчальної дисципліни для денної та заочної форм навчання





денна форма навчання

заочна форма навчання

Рік підготовки (курс)

2015-2016

________

Семестр

2

________

Лекційні заняття

15 год.

________ год.

Практичні, семінарські заняття

-- год.

________год.

Лабораторні заняття

30 год.

________год.

Самостійна робота

101 год.

________год.

Індивідуальні завдання

− год.

________год.

Кількість тижневих аудиторних

годин для денної форми навчання



3 год.






2. Мета та завдання навчальної дисципліни



Гігієна кормів і кормових добавок
Мета – формування у лікарів ветеринарної медицини з безпеки та якості сільськогосподарських і харчових продуктів кваліфікації щодо комплексного підходу до гігієнічної оцінки безпечності та якості кормів, кормових добавок і преміксів, враховуючи всі ланки під час їх виробництва, зберігання та реалізації.

Завданняпоглиблене вивчення правових, організаційних та методичних основ системи державного регулювання безпечності та якості кормів, кормових добавок і преміксів для забезпечення харчової безпеки на національному та міжнародному рівнях і набуття практичних навичок в організації системи контролювання всієї кормової продукції, призначеної для годівлі продуктивних і непродуктивних тварин з урахуванням всього виробничого ланцюга.

В результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:



а) знати:

  • класифікацію, терміни та визначення в кормів, кормових добавок і преміксів;

  • нормативно-правову базу України та ЄС щодо виробництва і розміщення на ринку кормів, кормових добавок і преміксів

  • систему управління у сфері виробництва та обігу кормів в Україні та странах ЄС;

  • вимоги до реєстрації, виробництва та обігу кормових добавок, преміксів і готових кормів;

  • систему державного регулювання виробництва кормів для тварин;

  • загальні правила щодо розміщення на ринку та використання кормів;

  • умови та домовленості, що забезпечують простежуваність кормів;

  • права та обов’язки операторів ринку кормів;

  • вимоги належної практики годування тарин;

  • загальні правила з гігієни кормів;

  • критерії оцінки кормів, кормових добавок і преміксів згідно Плану державного моніторингу;

  • критерії оцінки кормів, кормових добавок і преміксів згідно з Переліком кормів для тварин, на які поширюються вимоги Програми стандартного та вибіркового розширеного ветеринарного контролю кормів, підконтрольних ветеринарній службі;

  • систему офіційного контролю для підтвердження відповідності з кормовим та харчовим законодавством, правилами здоров’я та захисту тварин

б) вміти:

  • користуватися нормативними документами та нормативно-правовими актами щодо організаційних та методичних основ системи державного регулювання безпечності та якості кормів, кормових добавок і преміксів;

  • провести аналіз нормативної документації на корми, кормові добавки, премікси та кормову сировину;

  • провести оцінку безпечності та якості кормів, кормових добавок і преміксів за допомогою сучасних підходів та методів;

  • розробити та впровадити НАССР – план на підприємстві по виробництву кормів, кормових добавок і преміксів.


3. Програма та структура навчальної дисципліни для:

– повного терміну денної форми навчання




Назви змістових модулів і тем

Кількість годин

денна форма

Заочна форма

тижні

усього

у тому числі

усього

у тому числі

л

п

лаб

інд

с.р.

л

п

лаб

інд

с.р.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Змістовий модуль 1. Загальні принципи і вимоги законодавства ЄС та України щодо виробництва і розміщення на ринку кормів, кормових добавок і преміксів

1.1. Нормативно-правова база України щодо виробництва і розміщення на ринку кормів, кормових добавок і преміксів




33

4




4




25



















1.2. Нормативно-правова база ЄС щодо виробництва і розміщення на ринку кормів, кормових добавок і преміксів




33

4




4




25



















Разом за змістовим модулем 1

66

8




8




50



















Змістовий модуль 2. Гармонізація системи контролю за якістю та безпечністю кормів і кормових добавок до міжнародних та європейських вимог

2.1. Основні принципи, критерії, періодичність та методи оцінки якості кормів, кормових добавок і преміксів та сировини для їх виробництва.







2




6




17



















2.2. Основні принципи, критерії, періодичність та методи оцінки безпечності кормів, кормових добавок і преміксів та сировини для їх виробництва.







2




6




17



















2.3. Система управління безпечністю та якістю кормів і кормових добавок на всіх етапах виробництва







3




10




17



















Разом за змістовим модулем 2

80

7




22




51


















Усього годин


146

15




30




101





















4. Теми лекційних занять


з/п


Назва теми

Кількість

годин


1

Корми для тварин: визначення та класифікація. Вплив кормів на харчову безпеку

2

2

Загальні принципи та вимоги законодавства України щодо виробництва і розміщення на ринку кормів, кормових добавок і преміксів.

2

3

Загальні принципи та вимоги законодавства ЄС щодо виробництва і розміщення на ринку кормів, кормових добавок і преміксів.

4

4

Організація та основні принципи контролю якості кормів, кормових добавок, преміксів та сировини для їх виробництва

2

5

Система державного контролю безпечності та якості кормів, кормових добавок і преміксів в Україні згідно міжнародних та європейських вимог

2

6

Основи управління безпечністю та якістю кормової продукції.

3



  1   2   3   4   5   6   7   8


База даних захищена авторським правом ©lecture.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка