Тема 8
Лекція 16
Карбонові кислоти та їх похідні
Тривіальні назви монокарбонових кислот:
HCOOH мурашина
CH3COOH оцтова
C2H5COOH пропіонова
C3H7COOH масляна
C4H9COOH валеріанова
C5H11COOH капронова
C6H13COOH енантова
C11H23COOH лауринова
C15H31COOH пальмітинова
C17H35COOH стеаринова
Методи одержання:
-
Окислення алканів, спиртів, альдегідів, кетонів
-
Оксосинтез із спиртів
-
Реакції засновані на гідролізі
-
Карбоксилювання металорганічних сполук
Хімічні властивості:
Характерні реакції:
-
Пов’язані з наявністю протона.
-
SN біля атома С карбонільної групи.
-
Обумовлені основністю (нуклеофільністю) гідроксильної групи (-ОН).
-
Заміщення у вуглеводневому радикалі.
Домашнє завдання:
Реферат на тему: «Застосування карбонових кислот у харчовій промисловості».
Лекція 17
Дикарбонові кислоти
НООС-СООН щавлева
НООССН2СООН малонова
НООС(СН2)2СООН бурштинова
НООС(СН2)3СООН глутарова
НООС(СН2)4СООН адипінова
НООС(СН2)5СООН пімелінова
НООС(СН2)6СООН пробкова
НООС(СН2)7СООН аделаінова
Методи одержання:
Хімічні властивості:
Для карбонових кислот характерні реакції монокарбонових кислот.
Специфічні реакції дикарбонових кислот:
Деякі похідні карбонових кислот
Складні естери:
Аміди карбонових кислот:
Домашнє завдання:
Реферат на тему: «Застосування поліфункціональних карбонових кислот у харчовій промисловості».
Тема 9
Лекція 18
Жири та жироподібні сполуки
Класифікація:
Кислота, тривіальна (систематична) назва
|
Кількість атомів С
|
Формула
|
Масляна (бутанова)
|
4
|
C3H7COOH
|
Капронова (гексанова)
|
6
|
C5H11COOH
|
Каприлова (октанова)
|
8
|
C7H15COOH
|
Капринова (деканова)
|
10
|
C9H19COOH
|
Лауринова (додеканова)
|
12
|
C11H23COOH
|
Міристикова (тетрадеканова)
|
14
|
C13H27COOH
|
Пальмітинова (гексадеканова)
|
16
|
C15H31COOH
|
Стеаринова (октадеканова)
|
18
|
C17H35COOH
|
Арахінова (ейкозанова)
|
20
|
C19H39COOH
|
Ненасичені кислоти
|
Олеїнова
|
18
|
|
Лінолева
|
18
|
|
Ліноленова
|
18
|
|
Арахідонова
|
20
|
|
|
Гідроксикислота
|
Рицинолева
|
18
|
|
Циклічна кислота
|
Хаульмугрова
|
18
|
|
Хімічні властивості:
Домашнє завдання:
Реферат на тему: «Застосування жирів у харчовій промисловості».
Змістовий модуль 3
Тема 10
Лекція 19
Гідрокси та оксикислоти. Номенклатура та класифікація. Методи синтезу та хімічні властивості. Молочна, яблучна, винна та лимонна кислоти
Основність – кількість СООН груп;
Кислотність – кількість ОН груп
Методи синтезу:
Хімічні властивості:
Лекція 20
Оптична ізомерія
Оптичні ізомери мають однакові фізичні та хімічні властивості:
А) кристалізуються в формах що не мають площини симетрії;
Б) ізомери обертають площину поляризації світлового променя на один і той же кут, але в різні сторони;
В) проявляють різну біологічну активність.
Правила поводження з моделями Фішера:
-
Поворот моделі на 180 з виведенням з площини дає проекцію антипода.
-
Поворот моделі на 90 в площині аркуша – формула антиподу.
-
Парна кількість перестановок замісників не змінює значення формули.
Домашнє завдання:
Оксокислоти.
Тема 11
Лекція 21
Аміни. Класифікація, номенклатура, методи синтезу, хімічні властивості. основність та кислотність амінів. Основні представники аліфатичних амінів та шляхи їх використання
Методи одержання:
Хімічні властивості:
|