„Жири як естери. Властивості жирів. Значення жирів у життєдіяльності організмів



Скачати 42.54 Kb.
Дата конвертації22.02.2017
Розмір42.54 Kb.
ТЕМА УРОКУ: „Жири як естери. Властивості жирів. Значення жирів у життєдіяльності організмів”
МЕТА УРОКУ: Сформувати поняття про жири як естери. Ознайомити учнів з поширенням, складом, фізичними та хімічними властивостями жирів, з’ясувати їх значення в житті людини. Розвивати вміння складати рівняння реакції гідролізу жирів. Дати уявлення про гідрування жирів. Розвивати вміння складати конспект уроку, бути уважним на уроці. Виховувати культуру харчування.
ОБЛАДНАННЯ Й МАТЕРІАЛИ: Періодична система хімічних елементів Д.І.Менделєєва, штатив з пробірками, дистильована вода, етиловий спирт, топлене масло, смалець, олія.
ТИП УРОКУ: Засвоєння нових знань.
ФОРМА ПРОВЕДЕННЯ УРОКУ: Оглядова лекція
ХІД УРОКУ
І. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ УЧНІВ

Шляхом бесіди згадати про таки сполуки:




Бесіда


  1. Які сполуки називаються спиртами?

  2. Що таке багатоатомні спирти?

  3. Які сполуки називаються карбоновими кислотами?

  4. Які функціональні групи містять карбонові кислоти й естери?

  5. Яка реакція називається реакцією естерифікацією?

Повторивши ці питання, ми з вами можемо вияснити, що ж це за сполуки - жири?


ІІ. МОТИВАЦІЯ, ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ, МЕТИ ТА

ЗАДАЧ УРОКУ
ІІІ. ОЗНАЙОМЛЕННЯ З НОВИМ НАВЧАЛЬНИМ МАТЕРІАЛОМ
Метод – лекція з елементами бесіди
Ви повинні скласти план-конспект лекції, а також бути уважними, так як ваша робота буде фіксуватися в листку досягнень.
ПЛАН ЛЕКЦІЇ


  1. Будова жирів. Жири в природі.

  2. Фізичні властивості.

  3. Хімічні властивості:

а) гідроліз;

б) гідрування жирів.

4. Застосування жирів та їх значення в життєдіяльності організмів.
При нагріванні жирів із водою французький вчений М.Шеврель встановив, що жири розщеплюються і утворюються гліцерин та різні карбонові кислоти. Другий французький вчений М.Бертло здійснив зворотний процес: при нагріванні гліцерину з вищими карбоновими кислотами він добув жири й воду. На основі цих експериментів зробили висновок, що жири – це естери гліцерину і карбонових кислот.

Які сполуки називаються жирами?

Тверді жири утворені вищими насиченими карбоновими кислотами – стеариновою С17Н35СООН, пальмітиновою С15Н31СООН.



Назвіть формули стеаринової та пальмітинової карбонових кислот?

Рідкі жири утворені головним чином вищими ненасиченими карбоновими кислотами – олеїновою С17Н33СООН, лінолевою С17Н31СООН.



Назвіть формули олеїнової та лінолевої карбонових кислот?

Які бувають жири?

Жири поряд із вуглеводами та білками входять до складу організмів тварин і рослин. Вони є важливою складовою частиною їжі людини й тварин.

При окисненні жирів в організмі виділяються значно більше енергії, ніж при окисненні вуглеводів та білків.
Тваринні жири в переважній більшості – тверді речовини, але існують і рідкі (риб’ячий жир).

Рослинні жири найчастіше – рідкі речовини (їх називають оліями); відомі й тверді рослинні жири (кокосове масло).




Демонстрація досліду „Розчинність жирів у воді та інших розчинниках”
Найважливішою хімічною властивістю жирів, як і всіх естерів є їх гідроліз, в результаті якого вони розщеплюються на гліцерин і відповідні карбонові кислоти.

СН2 – О – СО – С17Н35 НОН СН2ОН С17Н35СООН

‌ │

СН – О – СО – С15Н31 + НОН ↔ СНОН + С15Н31СООН



│ │

СН2 – О – СО – С17Н33 НОН СН2ОН С17Н33СООН


Назвіть спирт, що утворився в результаті гідролізу жиру?

Назвіть вищі карбонові кислоти, що утворилися в результаті гідролізу жиру?

Цей процес відбувається в організмі: жири, що входять до складу їжі, під впливом ферментів підшлункового і кишкового соку піддаються гідролізу. Продукти гідролізу – гліцерин і карбонові кислоти – всмоктуються в кишечнику і знову утворюють жир, необхідний організму.

Оскільки до складу олій входять естери ненасичених карбонових кислот, то їх можна піддати гідруванню. При цьому вони перетворюються в насиченні сполуки (тверді жири):

СН2 – О – СО – С17Н33 СН2 – О – СО – С17Н35

│ │

СН – О – СО – С17Н33 +6Н2 t, p, Ni СН – О – СО – С17Н35



│ │

СН2 – О – СО – С17Н33 СН2 – О – СО – С17Н35


Так з олії в промисловості добувають маргарин. Реакції гідрування проводять в спеціальних автоклавах.

Із важливих харчових речовин – білків, жирів та вуглеводів – жири мають найбільший запас енергії.

Жири широко застосовуються в техніці. Олії, що висихають (льняна, бавовняна) мають властивість тверднути в вигляді тонкої плівки і тому широко використовуються для виготовлення оліфи та масляних фарб. В медицині деякі жири застосовуються як основа для виготовлення мазей. Багато олій застосовується для розчинення лікарських речовин. Риб’ячий жир має зовнішнє та внутрішнє застосування.

Де застосовуються жири?

Прослухавши лекції дайте відповіді на питання, користуючись конспектом лекції.

1.Чому жири відносяться до естерів?

2.Які жири бувають?

3.Що таке гідроліз жирів?

4.Що утворюється в результаті гідрування жирів?



5.Назвати основне значення жирів в житті людини?

ІV. ПІДСУМОК УРОКУ
Ми з вами розглянули основні питання теми. Ваші відповіді будуть враховані на наступному уроці при виконанні самостійної роботи.
V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
Прочитати § 8. Підготуватися до самостійної роботи. Повторити § 7. Підготувати доповіді за такими темами:

  1. Способи технічної переробки жирів – одержання мила.

  2. Склад і миюча дія мила.

  3. Заміна жирів у техніці нехарчовою сировиною. Синтетичні миючі засоби.

  4. Вплив синтетичних миючих засобів на навколишнє середовище.

(Теми вивішуються на стенді).


База даних захищена авторським правом ©lecture.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка