Інформації для батьків про дитяче харчування Ольга серебреннікова, старша медична сестра дошкільного навчального закладу №30, Вінниця



Скачати 130.82 Kb.
Дата конвертації01.05.2017
Розмір130.82 Kb.
Батьки мають бути обізнаними щодо харчування своєї дитини в дошкільному навчальному закладі. Для реалізації принципу наступності в організації збалансованого харчування дитини медична сестра дошкільного навчального закладу може порадити батькам, які страви готувати для дитини вдома.

Ольга СЕРЕБРЕННІКОВА,

старша медична сестра дошкільного навчального закладу № ЗО, Вінниця
Денне меню як джерело інформації для батьків

про дитяче харчування
Ольга СЕРЕБРЕННІКОВА,

старша медична сестра дошкільного навчального закладу № 30, Вінниця

Згідно з пунктом 1.9 Інструкції з організації харчування дітей у до­шкільних навчальних закладах, затвердженої наказом Міністер­ства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 № 298/227 (далі — Інструкція], під час організації харчу­вання необхідно додержуватися принципів наступності, єдності вимог у дошкільному навчальному закладі й родині. Питання раціонального харчування дітей слід включати в тематику батьківських зборів, кон­сультацій для батьків, висвітлювати в інформаційних куточках. Для пра­вильної організації харчування дитини вдома, особливо у вихідні та святкові дні, батьки повинні знати режим і специфіку харчування в дошкільному навчальному закладі. Саме тому щодня в інформаційних куточках слід вивішувати меню із зазначенням виходу страв.

Наприкінці кожного дня в інформаційних куточках групових приміщень нашого дошкільного навчального закладу та поряд із ві­кном видачі їжі з харчоблоку обов’язково вивішуємо денне меню на наступний день. Водночас перед харчоблоком і в групових примі­щеннях вивішено таблицю, де визначено орієнтовний об’єм готових страв та окремих продуктів, що мають отримувати діти (див. Дода­ток 1).

Денне меню обов'язково мають завірити своїми підписами ке­рівник і медичний працівник дошкільного навчального закладу.

У денному меню зазначають:



  • повні назви всіх страв за прийомами їжі;

  • вихід страви відповідно до вікової категорії дітей:

  • від одного до трьох років — ясла;

  • від трьох до шести [семи] років — садок.

У нашому дошкільному навчальному закладі діє триразовий ре­жим харчування, останній прийом їжі відбувається з 15:40 до 16:40, тому рекомендації для батьків щодо харчування дітей увечері вдома дуже актуальні. Для зручності батьків до денного меню ми додаємо рекомендації щодо харчування дітей удома. Годувати дітей про­понуємо стравами з тих продуктів, які діти не отримували протягом дня в дошкільному навчальному закладі.

Наприклад, якщо діти вживали страви з курятини, сиру кисломолочного, круп та овочів, то вдома рекомендуємо приготувати страви з риби або рибопродуктів та картоплі.

Рецепти страв, які рекомендуємо приготувати вдома, щодня розміщуємо разом із денним меню на інформаційних стендах у групових приміщеннях. Пропонуємо батькам ознайомитися з ними (див. Додатки 2, 3].

Мами та бабусі вихованців із задоволенням готують запропоновані страви вдома. Часто вони звертаються до медичних працівників нашого дошкільного навчального закладу по рецепти страв, які готують у закладі, та які стали улюбленими для їхніх дітей і онуків.

Якщо до дошкільного навчального закладу прийшло більше або менше дітей від зазначеної їх кількості в меню-вимозі, то вихід страв змінюється. Відповідні корективи ми вносимо до меню, яке розміщуємо біля вікна видачі страв на харчоблоці.

Якщо в дошкільному навчальному закладі харчуються діти, яким призначено дієтичне харчування, назву страви та масу порції для таких дітей теж обов'язково вносимо до денного меню через скісну риску.

У нашому дошкільному закладі проводимо санітарно-просвітницьку роботу з батьками щодо гігієнічного та естетичного виховання дітей. Під час лекцій пояснюємо, що формувати у дитини культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі слід, починаючи вже з раннього віку. Так само, і вихователі в дошкільному навчальному закладі, батьки вдома мають пер кожним прийомом їжі сервірувати стіл привчати дітей:

• мити руки перед і після приймання їжі;

• сідати за стіл охайними;

• сидіти за столом правильно;

• правильно користуватися столовими приборами.

Батькам варто знати, що з дворічного віку дітей у дошкільному навчальному закладі привчаємо користуватися серветкою. На четвертому році життя навчаємо користуватися виделкою, а на п’ятому — негострим ножем. До того ж із чотирирічного віку дітей навчають чергувати в групі під час приймання їжі з використанням фартушків, косинок або ковпаків, сервірувати столи і збирати використаний посуд.

Додаток 1

Орієнтовний об’єм готових страв та окремих продуктів для дітей різних вікових груп (у грамах)



Відповідно до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров'я України від 17.04.2006 № 298/227
Об'єм їжі для дітей (вікові групи)


Назва страви

до 1 року

від до 3 років

від 3 до 5 років

від 5 до 6(7) років

Каші або овочеві страви (на сніданок або вечерю)

100

150-180

180-200

200-250

Чай, кава злакова, какао, молоко або кисломолочний напій тощо

100

150-180

150-180

150-180 (200)

Супи, бульйон

100

150

150-200

200-250 (280)

М’ясні або рибні страви

40-50

50-60

60-70

70-80 (100)

Компоти, киселі

100

100-120

120-150

150-180 (200)

Гарніри, у т.ч. комбіновані

90

100

120

130 (150)

Фрукти, соки

50-80

50-80

80-100

100-130(150)

Салати із свіжих фруктів і овочів

40

40-50

40-50

50-60

Хліб житній (на день)

10

30

50

60

Хліб пшеничний (на день)

60

70

100

110

Примітка. При розподілі страв на порції враховується вік дитини і індивідуальні особливості: апетит, стан здоров'я, сприймання продуктів [не сприймає молоко, рибу, полуниці, яйця тощо].
Додаток 2
Денне меню

Меню на 07 лютого 2014 року

Прийом



Назва страви

Вихід страви, г

Рекомендації

щодо харчування дітей удома


ясла

садок







Страви з риби та рибопродуктів

Страви з картоплі

Свіжі фрукти

Соки
Цікаві та корисні страви

Зрази рибні січені з начинкою

Риба (сайда) — 66 г, хліб пшеничний — 14 г, молоко або вода — 19 г.



Для начинки: цибуля ріпчаста — 14 г, олія —

7 г, рис — 5 г, яйце куряче — 1/8 шт. (5 г), сухарі пшеничні — 5 г. Вихід страви: 85 г.



Технологія приготування:

Філе риби без шкіри та кісток, попередньо замочене в молоці або воді, та пшеничний хліб пропускають через м’ясорубку. Отриману масу солять, ретельно перемішують та формують плескаті вироби товщиною 1 см. На середину кожного виробу кладуть начинку й з’єднують краї. Панірують у пшеничних сухарях, надаючи їм овальної форми, та обсмажують на олії з обох боків. Обсмажені зрази доводять до готовності в духовій шафі.



Начинка: дрібно нарізають цибулю та пасерують на олії, варені яйця нарізають невеликими кубиками і з'єднують з вареним рисом і пасерованою цибулею


Сніданок

Суп кукурудзяний

молочнии


Батон з вершковим

маслом


Сир твердий

Чай з молоком


150


30

3

6



150

200


40

5

10



180

Обід

Суп овочевий

Плов з відварною

курятиною

Ікра з буряка

Сік плодово-ягідний

Хліб житній



150

100
40

70

20


200

140
60

100

40


Вечеря

Вареники ліниві

Соус яблучний

Кефір

Хліб пшеничний



із повидлом

100

40

150



25

8


130

60

180



40

12


Сестра медична старша ДНЗ № 30 Серебреннікова


Завідувач ДНЗ № 30 Черешнюк

Додаток 3



Денне меню

Меню на 21 лютого 2014 року

Прийом

їжі

Назва страви

Вихід страви, г

Рекомендації

щодо харчування дітей удома


ясла

садок




Страви з кисломолочних продуктів Овочеві страви

Свіжі фрукти

Соки
Цікаві та корисні страви

Пудинг сирно-морквяний із родзинками

Сир кисломолочний — 53 г, крупа манна — 7 г, морква — 33 г, цукор — 5 г, родзинки — 7 г, масло вершкове — 1,5 г, яйце куряче — 1/10 шт. (4 г), сметана — 3 г.

Вихід страви: 100 г.

Технологія приготування:

Підготовлену моркву нарізають і тушкують з додаванням вершкового масла до готовності. Остуджують, потім змішують з протертим кисломолочним сиром, яйцями, цукром, родзинками, вершковим маслом та завчасно замоченою та набухлою манною крупою. Потім добре вимішують та викладають на змащений вершковим маслом лист, зверху змащують сметаною та випікають у духовій шафі за температури +200...+220 °С протягом 40 хв.




Сніданок

Каша пшенична

в'язка


Буряк, тушкований

у сметані

Омлет

Печиво «Вівсяне»



Какао

70
30

50

20

150


100
30

50

40

180



Обід

Суп «Селянський»

зі сметаною

Печеня

по домашньому



Ікра бурякова

Компот зі свіжих

яблук

Хліб житній



150

3
100

40
120

20


200

5
130

50
150

40


Вечеря

Каша вівсяна

молочна


Шарлотка яблучна

Чай

150

50

150


200


100

180



Сестра медична старша ДНЗ № 30 Серебреннікова
Завідувач ДНЗ № 30 Черешнюк


База даних захищена авторським правом ©lecture.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка